Κυριακή 23 Ιουνίου 2019

Σούπα βελουτέ με αρμυρήθρα





Η Salicornia, γνωστή και ως αρμυρήθρα, ειναι ενα χαμηλό, ποώδες φυτο που φυτρωνει σε εδαφη υψηλης αλατότητας.
Χρησιμοποιωντας τη γνωστή μου τακτικη να φτιαχνω φαγητο με ο,τι βρισκεται στο ψυγειο, έφτιαξα μια σουπα βελουτέ με αρμυρηθρα και μου άρεσε πολυ. Γι'αυτο μοιραζομαι τη συνταγη μαζι σας.

Θα χρειαστειτε:

100 γραμμαρια αρμυρηθρα
1/2 κουνουπιδι 
5 ντοματουλες τσερρυ
2 μικρα κρεμμυδια ξερα ή ενα μεγαλο
1 μικρο σκορδο ή 4 σκελιδες απο ενα μεγαλο
3 πατατες μικρες
1 μεσαιο μηλο
150 γραμμαρια γραβιερα τριμμενη, οχι αλμυρη
200 ml κρεμα γαλακτος, πηχτη

Βραζουμε αρχικα ξεχωριστα το κουνουπιδι, να μην βρασει εντελως, να ειναι λιγο τραγανό.
Σε ξεχωριστη κατσαρολα, σε βραστο νερο, ριχνουμε την αρμυρηθρα και την αφηνουμε να βρασει περιπου 10 λεπτα. Γεμίζουμε  την κατσταρολα περιπου στο 1/3. Αν χρειαστει συμπληρωνουμε νερο αργοτερα.
Στην κατσαρολα που ειναι η αρμηρύθρα, ριχνουμε το κουνουπιδι και τα αλλα υλικα κομμενα σε κομματια. Οι σκελιδες στη μεση, το μηλο και οι πατατες σε κομματια περιπου 5x2 εκατοστων, τα ντοματακια ολοκληρα και το κρεμμυδι περιπου σε ροδελες.
Εκτος απο τη γραβιερα και την κρεμα γαλακτος. 
Τα αφηνουμε να βρασουν σε μετρια φωτιά.
Οταν βράσουν κατεβαζουμε σε χαμηλή θερμοκρασια και πολτοποιούμε ολα τα υλικα με το μπλεντερ χειρος.
Προσθετουμε τη γραβιερα και ανακατεύουμε.
Προσθετουμε την κρεμα γαλακτος και αφαιρουμε απο τη φωτια.

Τρώγεται ζεστη ή κρυα, αναλογα με τα γουστα σας. Δε χρειαζεται αλατι.Αν μεινει στο ψυγείο γίνεται πιο παχυρευστη. Εχει μια χορταστική γευση τυριού.
Δε θα την έλεγα διαιτητικη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: